Άλλαξε το DNA του Σκοτ Κέλι μετά από ενάμιση χρόνο στο διάστημα

Είναι απίστευτο. Η NASA ανακοίνωσε ότι το DNA του αστροναύτη Σκοτ Κέλι μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο στο διάστημα άλλαξε για πάντα κατά 7%.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Κέλι στον Διεθνή Διαστημικό Στρατό για 520 ήμερες το 2015, τα γονίδιά του υπέστησαν σοβαρές αλλαγές και δεν επανήλθαν ποτέ στο κανονικό στη διάρκεια των 2 ετών που επέστρεψε στη Γη, σύμφωνα με ειδική μελέτη που διεξήγαγαν οι ειδικοι της NASA.

Σύμφωνα με το CNN, η έρευνα είχε ξεκινήσει πριν φύγει ο Κέλι για τη διαστημική του αποστολή, συνεχίστηκε ενώ βρισκόταν σε τροχιά και ολοκληρώθηκε στη Γη, με την σύγκριση του DNA του Κέλι με αυτό του δίδυμου αδελφού του, Μαρκ Κέλι – επίσης αστροναύτης- ο οποίος στο διάστημα αυτό βρισκόταν στη Γη.

Ο Μαρκ Κελι, αριστερά και ο κατά 7% διαφορετικός, δίδυμος αδερφός του, Σκοτ

 

Η αλλαγή του 7% του DNA του Σκοτ Κέλι αφορά αλλαγές στα γονίδια που σχετίζονται με τουλάχιστον πέντε βιολογικές οδούς και λειτουργίες, μεταξύ άλλων στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του αμφιβληστροειδούς του.

Πλέον, οι επιστήμονες δηλώνουν με βεβαιότητα ότι «η μεγάλη παραμονή στο διάστημα είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία για τον ανθρώπινο οργανισμό που προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ακραίες συνθήκες». Η διαστημική πτήση συνδέεται με το άγχος της έλλειψης οξυγόνου, την αυξημένη φλεγμονή και τις δραματικές μεταβολές των θρεπτικών ουσιών που επηρεάζουν τα γονίδια.

Τελικά, ο Σκοτ Κέλι μπορεί να έσπασε το ρεκόρ παραμονής ανθρώπου στο Διάστημα, όχι όμως χωρίς κόστος…

news.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί